Våld i ungas relationer

Relationsvåld startar tidigt i ålder. Redan så unga som de i yngre tonåren lever i relationer med våld och det sexuella och digitala våldet är speciellt utbrett i unga relationer. Ungefär var fjärde ung tjej utsätts för någon form av våld av sin kille.

Våld i ungas relationer sker ofta mitt framför vuxna, i skolan eller i hemmet. Ungdomar som går i skolan tvingas ofta tillbringa sina skoldagar tillsammans med förövaren.

Den som utsätter sin partner för våld i unga relationer är lika gammal eller några år äldre. Maktobalansen som kan bli när den utsatta är yngre och fortfarande går i skolan medan förövaren är äldre, kanske arbetar och tjänar egna pengar kan vara en grund till våld och kontroll.

De vuxna omkring ungdomarna har ofta svårt att förstå att våld kan förekomma även hos unga vilket gör att det är svårt för unga att våga anförtro sig till en vuxen. Fortfarande förekommer det i skolor i Sverige att barnen lär sig att ”kärlek börjar med bråk” eller att ”svartsjuka är romantiskt”.

Barn och unga behöver tidigt lära sig att sätta gränser och att förstå och lyssna på ett ”nej”.

Våld i unga relationer innefattar ofta att privata bilder delas, eller hotas att delas, på sociala medier vilket gör det svårt att våga bryta relationer eller säga ifrån.

Mäns våld mot kvinnor börjar vid killars våld mot tjejer. Detta innebär att våldet i ungas relationer behöver uppmärksammas och tas på allvar. Vuxna behöver våga se våldet och även förstå hur allvarligt det är.

Porr

Porren är en stor del till det sexuella våldet och pojkar börjar redan vid 10-11 år att se porr vilket man vet genom forskning ger en skev bild av sex och samtycke. Det de unga pojkarna hittar där de googlar efter porr är våldsporr som inte bara visar våld och en skev bild av sex utan även talar om att om man vill vara en riktig ”man” ska man ha sex med kvinnor på porrens sätt.

Porren är kvinnoförnedrande och framställer tjejer som objekt som alltid ska göra som mannen vill. Det förekommer inte samtal eller samtycke till det sex som sker.

Många killar som tittar på porr vill inte göra det men har svårt att sluta och de tjejer vars killar tittar vill att de slutar. Killar som tvingar tjejer till sex och till olika former av sex är ofta inspirerade av porr. Det är vanligt att tjejer vänder sig till chattar och ungdomsmottagning med frågan om de behöver ställa upp på att bli strypta när de har sex och många unga tjejer har strypsex som sin första sexuella erfarenhet.

Killar som tittar på porr tror att tjejer vill ha det grova våldsamma sex som visas medan tjejer har svårt att säga nej för att de tror att de behöver ställa upp på det som killarna förväntar sig.

Det är många som tittar på porr som skulle vilja sluta och det förekommer även att killar vänder sig till stödchattar med frågan om hur de ska sluta tvinga och göra illa tjejer vid sex, som de lärt sig av porr.

Att tvinga någon att titta på porr är ett sexuellt övergrepp.

Vuxna måste våga prata med våra barn och ungdom om sex, relationer och våld för att tidigt uppmärksamma, öka kunskap och visa vad som är rätt och fel och hur man vågar säga nej eller be om hjälp.

Det finns stöd till ungdomar, eller vuxna omkring ungdomar på:

Kontakta Malva för utbildning eller föreläsning om våld in nära relation.

Du når Malva på mail: info@kvinnojourenmalva.se eller telefon: 0157-120 10